Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A franciák félnek legjobban az EU bővítésétől

MTI
2004.04.18. 16:40
Az Európai Unió tagállamai közül egyedül Franciaországban vannak többségben a keleti bővítés ellenzői: a franciák 55 százaléka tart attól, hogy a 10 új tagország májusi belépése után helyzete romlani fog, miközben a negatív várakozások az unió átlagában nem haladják meg a 36 százalékot.

Az átlagos francia félelmei között első helyen az szerepel, hogy a hazai közép- és kisvállalkozások tömegesen fogják áthelyezni üzemeiket a számukra paradicsomi előnyöket kínáló új tagországokba, ami az otthoni üzemek felszámolásával jár. Jelentős vonzerőt gyakorolhat a vállalkozókra, hogy a kelet-európai országokban a munkaerő ára egyhatoda a hazainak: egy munkaóra az EU-ban átlag 22,19 euró, míg az újaknál 3,47 euró. Csábító az átalagosan 48 órás munkaidő a franciaországi 35 órával szemben, miként az is, hogy a rendelkezésre álló munkavállalók jól képzettek.

Az általános aggodalmat megerősíteni látszik az a felmérés is, amelyet a közelmúltban végeztek kétszáz francia kis- és közepes vállalkozás körében. A hangoztatott fenntartások dacára minden hatodik foglalkozik rövid távú kelet-európai beruházási tervekkel, a cégek fele a műanyagiparban érdekelt.