Ervin
14 °C
21 °C

Brüsszelben a berlini fal egy darabja

MTI
2004.04.23. 11:43
Brüsszelbe érkezett a berlini fal egy darabja: az egykoron Európa megosztottságát jelképező betonelem az Európai Unió központjában, s azon belül is az Európai Parlament székháza előtt a kontinens újraegyesítését, az EU bővülését jelképezi.

A 2700 kilogrammos betontömböt a berliniek adományozták Brüsszelnek. Egykoron a vasfüggöny egyik leghíresebb helyén, a Potsdamer Platzon állt. Az avató ünnepségen Jacques Simonet, a brüsszeli régió miniszterelnöke úgy fogalmazott: majdnem 15 évvel ezelőtt a berlini fal leomlása reményt teremtett, hogy Európa népei végre megbékélnek egymással. Ez a remény mostanra valósággá vált, s oda vezetett, hogy az Európai Unió immár az Atlanti-óceántól Oroszországig terjed.

A La Derniere Heure nyilvánosságra hozta, hogy Brüsszel, Európa "fővárosa" milyen rendezvényekkel ünnepli az EU-bővítést. Az események már május 1., azaz a csatlakozás napja előtt megkezdődnek: április 30-án este hőlégballonok szállnak majd fel a brüsszeli európai negyed tőszomszédságában lévő Cinquantenaire-parkból, egy hatalmas, 150 négyzetméteres EU-zászlót emelve magasba.

Másnap ugyanezen a helyszínen az EU 25 országából érkező mezőgazdasági termelők mutatják majd be termékeiket, s természetesen kóstolókra, vásárlásra is lehetőség lesz. Folklór-együttesek szórakoztatják az egybegyűlteket, miközben az EU-intézmények (az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács) megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Este újból a hőlégballonok felszállása zárja az ünnepségeket.