Ágnes
-1 °C
2 °C

Spanyolország veszíti a legtöbb EU-támogatást

MTI
2004.04.26. 16:17
Az uniós kasszából támogatott jelenlegi EU-tagállamok közül Spanyolország lesz a szombati EU-bővítés legnagyobb vesztese, mivel a pénzek átirányítása miatt a jelenleginél több mint 10 milliárd euróval kisebb hozzájárulásra számíthat a következő költségvetési időszakban. A szegényebb új tagországok belépésével számos spanyol tartományban az egy főre jutó GDP-érték az uniós átlagnak a kohéziós támogatási feltételekben meghatározott 75 százaléka fölé fog kerülni.

A 17 spanyol tartományból az EU-átlaghoz mért helyi fejenkénti átlagjövedelem alapján jelenleg 10 felel meg az uniós támogatási feltételeknek; ezekben a tartományokban él a spanyol összlakosság 60 százaléka. Spanyolország - 1986-os EU-csatlakozása óta - az uniós támogatások egyik fő kedvezményezettje volt, és e brüsszeli pénzeknek jelentős szerepe volt abban, hogy a spanyol éves GDP-érték az uniós átlag akkori 60 százalékáról a jelenlegi 83,5 százalékra növekedett.

A szombaton belépő új tagok fejenkénti hazai össztermékértéke azonban még a 25 tagú kibővített EU átlagának a felét sem fogja elérni, ami "drámai módon átrendezi" az uniós támogatási pénzek elosztását - áll a Fitch jelentésében.

A londoni hitelminősítő szerint az egy főre jutó teljes spanyol GDP-érték a bővítés miatt 2005-ben az akkori EU-átlag 93 százalékára emelkedik, aminek az lesz az eredménye, hogy a spanyol térségeknek juttatott EU-támogatások fokozatosan átterelődnek az új tagországokba.