József, Bánk
-7 °C
0 °C

Ciprusi török vezető a ciprusi EU-tagság felfüggesztését kérte

MTI
2004.04.26. 17:14
Ciprus európai uniós tagságának ideiglenes felfüggesztését kérte a ciprusi törökök miniszterelnöke az EU tisztségviselőihez intézett levelében, azt követően, hogy a ciprusi görögök népszavazáson elutasították a szigetország újraegyesítését célzó ENSZ-tervet.

Mehmet Ali Talat, a Ciprus északi harmadán alakult török államalakulat kormányfője a TAK ciprusi török hírügynökségnek elmondta, hogy levelet írt Bertie Ahernnek, az EU soros elnökségét ellátó Írország miniszterelnökének, és kérte őt: mindaddig ne alkalmazzák az EU-jogot a sziget déli görög területére, amíg meg nem oldódik a sziget újraegyesítése.

A ciprusi török vezető azt is kérte, hogy szabadítsák fel a szigetország számára előirányzott 259 millió eurós segélyt, és az EU vessen véget a török ciprióták politikai és gazdasági elszigetelésének azzal, hogy közvetlen kapcsolatokat hoz létre a törökök lakta északi résszel.

Az északon élő törökök, akiknél nem fogják alkalmazni az EU-jogot, minden tőlük telhetőt megtettek a megoldás érdekében, a dél viszont nem így tett - érvelt Talat.