Piroska
-1 °C
5 °C

Az EU partneri szerződést kötött Oroszországgal

MTI
2004.04.27. 14:20
Kedden az Európai Unió és Oroszország képviselői Luxemburgban aláírták a májustól csatlakozó országokra kiterjesztett partnerségi megállapodást(PCA). A megállapodás elsősorban a kereskedelmi téren határozza meg a partnerséget, azaz az új uniós országok és Oroszország kapcsolatait. Az orosz kereskedelmi és üzleti érdekeket sok tekintetben hátrányos érinti számos ország csatlakozása az EU-hoz. A PCA-t részben ezen kedvezőtlen kihatások mérséklésének érdekében hozták létre.

A kiterjesztett megállapodás értelmében az EU nem alkalmaz vámokat az orosz kikötők és Kalinyingrád, azaz az EU országai által körülvett balti-tengeri kikötő közötti hajószállítmányokra. Csökkentik az orosz acélra kivetett vámot, annak importkvótáját az EU emeli. A PCA rendelkezik arról is, hogy az Oroszország és a most csatlakozó országok között a nukleáris fűtőanyagok szállítására vonatkozó szerződések változatlanul maradnak érvényben.

Moszkva szerette volna, ha az egyezmény egy, a kisebbségek védelmét hangsúlyozó fejezettel bővül - tekintettel az orosz nemzetiségűek baltikumi helyzetére -, ám az EU ezt elvetette. Arra hivatkozott, hogy a tagországok eleget tettek az emberi jogokkal kapcsolatos szigorú követelményeknek, ezért azok hangsúlyozása nem szükséges.