Géza
-12 °C
-4 °C

Chirac érvei az unió bővítése mellett

MTI
2004.04.29. 14:51
Az Európai Unió május 1-jei 10 új tagállammal való bővítése, amellyel a szervezet hatalmas lépést tesz afelé, hogy a világ vezető gazdasági nagyhatalmává váljék, igazi esély Franciaország számára - hangoztatta Jacques Chirac francia elnök, aki csütörtökön hat év óta először tartott nemzetközi sajtóértekezletet az Élysée-palotában.

A másfél órás esemény alkalmából a francia elnök mindenekelőtt az unió történetének legnagyobb bővítéséhez fenntartásokkal viszonyuló francia közvélemény aggodalmainak eloszlatására törekedett. Chirac, aki a kormány népszerűtlensége nyomán a legutóbbi közvélemény-felmérésben 53 százalékos elutasítottsággal szembesült, az unióbővítés előnyei mellett érvelve kiemelte: a 450 milliós népességet összefogó szervezet új távlatokat nyit a növekedés, a munkahelyteremtés, a gazdasági dinamizmus előtt.

"Olyan folyamatról van szó, amelyben mindenki nyertes lesz" - hangoztatta az elnök. A legújabb közvélemény-kutatási eredmények tanúsága szerint a franciák több mint 60 százaléka támogatja ugyan a közép- és kelet-európai országok csatalakozását, de attól tart, hogy a 25 fős unióban Franciaország felolvad, kénytelen lesz feladni nemzeti sajátosságait.