Piroska
-1 °C
5 °C

Verheugen: nem kell elkapkodni az euró bevezetését

MTI
2004.04.29. 20:21
Az EU bővítési biztosa, Günter Verheugen szerint az új tagállamoknak nem kell sietve bevezetniük a unió közös valutáját. "Egyes országok rendkívül optimisták a monteráris unióhoz történő korai csatlakozást illetően, ám azt kell mondanom nekik, hogy nem kellene túlzottan nyomulniuk" - fogalmazott a varsói Európai Gazdasági Csúcstalálkozón tartott sajtókonferenciáján Verheugen.

Az elemzők szerint a tíz belépő közül a kis országok, mint Észtország vagy Szlovénia tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy elsők között vezesse be az eurót - erre 2008 körül kerülhet sor. A nagyobb államoknak - mint Lengyelország, Magyarország vagy Csehország - még szigorítaniuk kell költségvetéseiken, hogy megfeleljenek az eurózóna három százalékos GDP-arányos deficitplafonjának, miközben az árnövekedést is féken tartják.

"Majd meglátjuk, hogy az alkalmazkodás költségei hogyan hatnak az új tagállamok költségvetéseire...Lengyelország esetében már jól látható, hogy újabb megterhelést jelent a költségvetés számára, és ugyanerre lehet számítani a többi belépő esetében is.