Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szigorú ellenőrzés az EU magyarországi külső határain

MTI
2004.05.03. 10:40
Az Európai Unió magyarországi külső határain csak teljes körű ellenőrzés után léphetnek be a közösségen kívüli országok állampolgárai - erősítette meg Szepesi István dandártábornok.

A szigorúbb eljárás magába foglalja az okmányok számítógépes ellenőrzését, valamint annak vizsgálatát is, hogy az érintett személy nem jelent-e veszélyt a biztonságra, s rendelkezik-e a tartózkodáshoz, vagy a továbbutazáshoz szükséges anyagi feltételekkel - mondta az igazgató. Hozzátette: a külső, az Ukrajnával, Romániával, Szerbia-Montenegróval és Horvátországgal közös, 1.103 kilométer hosszú határon a belépő, unión kívüli gépjárművekre is alaposabb ellenőrzés vár.

A nyírbátori igazgatóság vezetője megjegyezte azt is, hogy azokon a határállomásokon, ahol a feltételek adottak és a forgalom is indokolttá teszi, a gyorsabb átkelés érdekében elkülönítik az uniós és az unión kívüli személy-, illetve teherforgalmat. "A határőrség - folytatta Szepesi István - már korábban áttért a schengeni követelmények szerinti határőrizetre, így lényegében Magyarország uniós taggá válása után nem változnak a feladatai".