Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kormányfői tanácskozás Visegrád jövőjéről

MTI
2004.05.12. 06:07
Az Európai Unió kibővítése után nem egészen két héttel ül szerdán tárgyalóasztalhoz a dél-morvaországi Kromerízben a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő, hogy az új helyzetben megvitassák a visegrádi együttműködés jövőjét Vladimír Spidla cseh, Marek Belka lengyel, Medgyessy Péter magyar, valamint Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő első ízben találkoznak azt követően, hogy országaik május elsejétől az Európai Unió tagjai lettek. Marek Belka számára, aki május 2-án Leszek Millert váltotta fel a lengyel kormányfői bársonyszékben, ez az első visegrádi csúcstalálkozó.

A visegrádiak március elején, a prágai csúcstalálkozójukon egyeztek meg abban, hogy májusban Kromerízben találkoznak, s a tervek szerint megvitatják milyenek célokat kíván követni együttműködésük az Európai Unió keretei között. Várható, hogy mindezt egy közös nyilatkozatban rögzítik, amelyet a tanácskozás után írnak alá.

A visegrádi csoport 1991-ben a magyarországi Visegrádon alakult meg Csehszlovákia, Magyarország és Lengyelország részvételével. Csehszlovákia kettéválásával 1993-ban - önálló Csehországra és Szlovákiára - a hármas négyessé alakult át.