Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az EP felfüggesztette a magyar országismertető terjesztését

MTI
2004.05.14. 17:03
Az Európai Parlament információs hivatala felfüggesztette a Magyarországról szóló kiadvány terjesztését, és új országismertető kiadását készítik elő - közölte Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Az Európai Parlament több magyar képviselője is kérte a kiadvány terjesztésének felfüggesztését arra hivatkozva, hogy komoly tárgyi tévedéseket tartalmaz, és sérti a magyar nemzeti érzékenységet. A kiadvány vihart kavart a magyar közéletben: Áder János, a Fidesz frakcióvezetője március 15-i beszédében például úgy fogalmazott, hogy "a brosúrában szó sem esik 1848-ról, sem a honfoglalásról, sem az Aranybulláról". Bőven jut hely benne azonban olyan "bornírtságok taglalásának", mint hogy Trianon Magyarország bűne, vagy hogy Magyarország a náci Németország leghűségesebb csatlósa volt - mondta, hozzátéve: "ha nem tudnánk, talán el sem hinnénk, hogy ilyesmi 2004-ben megtörténhet".

Szájer József egy korábbi brüsszeli sajtótájékoztatóján már kifogásolta, hogy a kiadványban sem a honfoglalásról, sem Mohácsról, sem 1848-ról nem esik szó, s "meglehetősen fércmunka".