Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Nyilvántartásba vették a Fidesz listáját

MTI
2004.05.14. 21:31
Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén az ajánlószelvények leadásának határnapján nyilvántartásba vette a Fidesz listáját az európai parlamenti választásra, így ötre emelkedett azon pártok száma, amelyek neve már biztosan szerepel majd a június 13-i választás szavazólapjain.

A Fidesz mintegy 60 ezer ajánlószelvényt adott le az Országos Választási Irodának (OVI), ebből az ellenőrzést végző Belügyminisztérium központi hivatala több mint 57 ezret talált érvényesnek.

Schmitt Pál szerint a Fidesz listája az európai parlamenti választáson az összes szavazat több mint a felét elviheti. "Első alkalommal fordulhat elő a demokratikus választások történetében, hogy egy párt, jelen esetben egy szövetség az összes szavazatok több mint a felét elnyerheti (...), ez azt jelenti, hogy legkevesebb 12 mandátumban gondolkozunk" - jelentette ki.

A kis pártok esélyeire vonatkozó kérdésre Schmitt Pál úgy válaszolt: ha magas a részvételi arány, akkor egyetlen hely megszerzéséhez mintegy 230-240 ezer szavazat kell, amit a kisebb pártoknak egyáltalán nem könnyű elérniük.