Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Újra lobbiznak a keresztény gyökerekért

MTI
2004.05.20. 21:24
Több ország közösen indítványozta, hogy készülő európai alkotmányba vegyék bele a kereszténységre való utalást - közölte Boguslav Majewski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője csütörtökön Varsóban.

A szóban forgó országok képviselői az Európai Unió soros elnökségét ellátó Írországnak címzett levelükben tettek javaslatot arra, hogy az EU alkotmányába kerüljön be a keresztény hagyományokra történő hivatkozás.

Lengyelország Olaszországgal együtt nagyon elkötelezett e diplomáciai kezdeményezés mellett - mutatott rá Majewski, aki lehetségesnek tartja, hogy a közeli órákban további országok írják majd alá kezdeményezést. Litvánia jelezte is szándékát.

Jelenleg az európai alkotmány tervezete szerint a preambulumba csak azt vennék bele, hogy az alaptörvény ihletet merít Európa kulturális, vallási és humanista hagyományaiból.

A 25 EU-tagállam közül Olaszország, Írország, Málta, Lengyelország, Portugália, Csehország és Szlovákia követeli, hogy alkotmány bevezetőjébe egyértelmű utalás kerüljön be a kereszténységről. Franciaország, Belgium és az észak-európai EU-tagállamok ugyanakkor ellenzik ezt.