Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kovács László: magyar érdekek képviselete az EU-n belül

MTI
2004.05.27. 17:21
A magyar külpolitika elsőszámú feladata, hogy úgy formálja az EU-n belüli politikát, hogy "az Magyarország érdekeinek is megfeleljen" - közölte Kovács László MSZP-elnök, külügyminiszter csütörtökön Nagykanizsán, egy fórumon. Eddig "a vártnál sikeresebben tudtuk beépíteni a magyar javaslatokat" az unió alkotmánytervezetébe, például a kisebbségi jogok tiszteletben tartását, vagy elfogadtatni a tagállamok egyenjogúságán alapuló delegálást az Európai Bizottságba - mondta.

"Felértékelődik külpolitikai szerepünk az unió szomszédságpolitikájában, hiszen Horvátország, Románia, Szerbia és Montenegró és Ukrajna most már nemcsak Magyarország, hanem az EU szomszédja is, ezért közös érdek és törekvés, hogy velünk baráti viszonyban álló országok vegyenek körül bennünket" - hangsúlyozta Kovács László.

Szólt arról, hogy alapvető magyar érdek is a csatlakozási tárgyalások kétharmadán már túljutott Románia, a tárgyalásokra a "zöld jelzést" várhatóan június 17-én megkapó Horvátország, illetve Bulgária európai integrációja. A külügyi tárca vezetője közölte: folynak egy rövidesen sorra kerülő magyar-horvát külügyminiszteri találkozó előkészületei. "Ehhez jelentős muníciót, javaslatokat kaptam a nap folyamán itt Nagykanizsán a horvát nemzeti kisebbség képviselőivel történő megbeszélésen" - mondta.