Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Gyilkossággal fenyegette az uniós tisztviselőt a mérges gazda

MTI
2004.06.01. 11:02
Bíróság előtt kell felelnie meggondolatlan tettéért egy dühös finn gazdának, aki múlt ősszel telefonon megfenyegette az Európai Unió mezőgazdasági és halászati biztosát, hogy vadászfegyverével végez vele.

Franz Fischler akkoriban az unió közös agrárpolitikáját igyekezett népszerűsíteni Finnországban, és csak Seinajokiban szembesült néhány száz tüntetővel, akiket támogatásaik elvesztése aggasztott.

Az STT hírügynökség beszámolója szerint a vád alá helyezett gazdálkodót, aki egyben a közép-finnországi Laihia település önkormányzati képviselője, az agrárreform várható hátrányai miatt öntötte el a méreg. Fischler októberi látogatásának előestéjén először Juha Korkeaoja mezőgazdasági és erdészeti minisztert és tanácsadóját próbálta telefonon elérni, de miután ez nem sikerült, a rögzítőn hátrahagyott egy üzenetet, amelyben többek között azzal fenyegetőzött, hogy lelövi az EU-biztost. A hét elején megkezdődött perben az ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott veszélyes fenyegetés címén. Ítéletet várhatóan június 11-én hirdetnek az ügyben.