Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szerdára nyomtatják ki a szavazócédulákat

MTI
2004.06.01. 14:39
Kedden éjszakára elkészülnek az európai parlamenti választás szavazócédulái, amelyek darabjáért 4 forintot kell fizetni áfa nélkül a voksolásra elkülönített költségvetési keretből - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Választási Iroda vezetője.

"Az Állami Nyomda Rt. és a Pénzjegynyomda Rt. konzorciuma (kedden) éjjelre befejezi a mintegy 9,3 millió szavazólap nyomtatását" - mondta Rytkó Emília, aki a választók 8,2 milliós számánál nagyobb számú szavazólap nyomtatását, azzal indokolta, hogy erre a tartalékra egyrészt a szavazók által elrontott példányok miatt van szükség, másrészt a nyomdai csomagolásnál eleve felfelé kerekítik a lapok számát.

A visszaéléseket egyébként kizárja, hogy a szavazatszámlálásnál csak a lepecsételt szavazólap számít érvényes szavazatnak. A választási törvény értelmében a szavazócédulát a választópolgár előtt kell a bizottságnak lepecsételnie.

A szavazólapok nyomtatását azt követően kezdték meg, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) május 28-án jóváhagyta a június 13-ai európai parlamenti választás minta-szavazócédulájának adattartalmát.

Az OVI vezetőjének közlése szerint a szavazólapokon szereplő emblémák nagyságának kérdését úgy oldották meg, hogy a nyomdákat arra kértek, készítsenek olyan mintalapokat, amelyen a pártlogók "látványa, az érzete a méretéről azonos hatást vált ki".

A szavazólapon a döntés szerint az egyes pártok listái egymás mellett, azonos hasábszélességben állnak majd. Legfelül a lista száma, alatta a párt emblémája, a "szavazókarika", a szervezet rövidített, és teljes neve, majd pedig a listákon szereplő személyek neve következik.