Auguszta
-3 °C
2 °C

A lengyel kormánykoalíció elbukhatja az EP-választást

MTI
2004.06.02. 17:08
Lengyelországban az ellenzéki, liberális-pragmatikus Polgári Platform 24 százalékos eredményre számíthat az európai parlamenti választásokon, második helyen áll az EU-ellenes Önvédelem agrárpárt 13 százalékkal, míg a mérsékelt jobboldali Jog és Igazságosság 12 százalékkal a harmadik - tűnik ki a CBOS lengyel közvélemény-kutató intézet május eleji felméréséből.

A radikális nemzeti, EU-ellenes Lengyel Családok Ligája és a Lengyel Parasztpárt 7-7, a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség-Munka Uniója koalíció 6 (koalíció esetében a választási küszöb 8 százalék), a kormánypártból kiszakadt Lengyel Szociáldemokrácia pedig 5 százalékos eredményt érne el a szonda szerint.

A választásra jogosultak 45 százaléka ígéri biztosra részvételét a június 13-án esedékes EP-választásokon, míg 27 százalékuk "inkább" nem megy el szavazni; 28 százalék még nem döntötte el, hogy az urnákhoz járul-e.

Lengyelország az egyetlen EU-tagállam, amely június 13-án este még részleges eredményeket sem tesz közzé a választásokról, mert a bonyolult választási rendszer miatt a választókörzetekből beérkező részleges adatokból nem lehet következtetni a mandátumok számára. Az eredmények hétfőn délután válnak ismertté.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft