Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Gallup: a kormányzó pártok vereségét hozhatja az EP-választás

euractiv.hu
2004.06.03. 14:27
Az EOS Gallup legfrissebb adatai szerint az európai parlamenti választás komoly figyelmeztetés lehet a kormánypártoknak, elsősorban Lengyelországban és Németországban. Szintén vereségre számíthat a kormányoldal Nagy-Britanniában, Csehországban, Litvániában és Magyarországon. Ezen országok mindegyikében szociáldemokrata, szociálliberális, baloldali színezetű kormány van hatalmon.

A következtetést az EU 25 tagállamából 21-ben végzett mérések adatai alapján fogalmazta meg a Gallup. A közvélemény-kutató szerint vereségre kell számítania Chirac francia konzervatív pártjának, és takarodót fújhatnak a holland, a portugál, az észt és a szlovák konzervatív pártok is.

A szavazásokat sok országban az elutasítás szándéka jellemzi majd, az adatok szerint csak néhány ország kormánypártja menekül meg a protest-szavazatoktól. Ilyen például a közelmúltban hatalomra került spanyol szocialista párt, amelynek esélye van ereje növelésére is, csakúgy, mint a dán liberálisoknak és Finnország jobbközép pártjának. Ugyancsak megtarthatja vezető pozícióját a Máltai Nemzeti Párt, az ír konzervatív Fianna Fáil és a szlovén liberális párt.

Az adatfelvétel országonként 700 telefoninterjúval történt. Luxemburg, Görögország és Olaszország adatait helyi jogszabályi korlátok miatt nem lehet nyilvánosságra hozni; Belgiumban pedig nem sikerült kellő számú kikérdezést elvégezni.