Ervin
14 °C
21 °C

Az átlaghoz közeli fizetés a magyar EP-képviselőknek

MTI
2004.06.09. 15:51
Várhatóan az Országgyűlés rendkívüli ülésszakán, június 15-e után döntenek az európai parlamenti képviselők jogállásáról - közölte az MTI érdeklődésére Vastagh Pál, az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának elnöke.

Vastagh elmondta, hogy a képviselői jogálláson belül szabályozzák a képviselői javadalmazást, az összeférhetetlenséget, annak megszüntetését, a képviselők társadalombiztosítási helyzetét, valamint kapcsolatukat a magyar Országgyűléssel.

A képviselők változatlanul saját nemzeti parlamentjüktől fogják kapni a fizetésüket, ami megegyezik a hazai képviselőkével. Az újjáalakuló EP-ben például az olasz képviselők havi 11 ezer, a franciák 5200, a spanyolok 2600, lettek pedig 980 eurót fognak kapni.

Vastagh Pál a magyar képviselők fizetésével kapcsolatban azt mondta: egy "tisztességes, a magyar állam méltóságához igazodó díjazást kell biztosítani, ami egy tisztességes megélhetést biztosít".

Véleménye szerint, ezt a többi tagállam képviselőinek fizetéséhez képest "arányosan a középső harmadhoz igazodóan" kell megállapítani.