Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Tovább erősödött a mérsékelt jobboldal Lengyelországban

MTI
2004.06.09. 16:07
Egy friss felmérés szerint a lengyel ellenzéki liberális Polgári Platform jelentős előnnyel megnyeri az európai parlamenti választást, amelyen azonban nagyon alacsony, 25-30 százalékos részvétel várható.

A PBS közvélemény-kutató intézetnek a Rzeczpospolita című konzervatív napilap megbízásából készült felmérésén a válaszadók 30 százaléka voksolt a Polgári Platformra, amelyet már nem veszélyeztet a 18 százalékkal második helyre szorult Önvédelem (Samoobrona) agrárpárt.

A harmadik helyen holtversenyben a radikális-nemzeti Lengyel Családok Ligája és a mérsékelt jobboldali Jog és Igazságosság áll (11-11 százalék), és megnyugodhat a Baloldali Demokratikus Szövetség-Munka Uniója kormánykoalíció is, amely valamelyest túllépte a koalíciók számára előírt küszöböt, a 8 százalékot.

Igazolódni látszanak a gyér részvételre vonatkozó aggodalmak. A megkérdezetteknek csak 28 százaléka mondta biztosra, hogy az urnákhoz járul. A választást ráadásul csütörtökön, a munkaszüneti napnak számító úrnapján tartják.