Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hollandia: szociáldemokrata előretörés

MTI
2004.06.10. 23:13
Az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) előretörését mutatják a csütörtökön Hollandiában tartott európai parlamenti választások utáni első eredménybecslések. Az Interview/NSS közvélemény-kutató intézetnek a szavazóhelyiségekből távozó választók megkérdezésén alapuló felmérése szerint a PvdA a szavazatok 24,5 százalékát szerezte meg, 4,4 százalékponttal többet, mint az 1999-ben tartott legutóbbi EP-választásokon.

A kormányzó koalíció vezető erejét alkotó Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) ezzel szemben 23,8 százalékot szerzett, ami 3,1 pontos csökkenés a legutóbbi eredményéhez képest. Ezzel az eredménnyel a két nagy párt egyaránt 8-8 mandátumhoz jutna az Európai Parlament leendő 27 fős holland csapatában. Ugyanennek a felmérésnek az eredményei szerint a részvételi arány 36 százalékos volt Hollandiában, lényegesen magasabb az 1999-es 29,9 százaléknál.

Nagy-Britannia és Hollandia nyitotta meg csütörtökön az Európai Parlament újjáválasztásának az EU egészében négy napig tartó folyamatát, amelynek során immár 25 tagország szavazópolgárai választják meg a képviselőtestület 732 tagját. Hollandiában 21.00 órakor zártak be a szavazóhelyiségek, amelyekben mintegy 12 millió szavazópolgár választhatta ki a strasbourgi testületbe kerülő 27 holland képviselőt. A mandátumokért 15 pártlistán versengtek a jelöltek.