Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Pornósztár nem, de hokijátékos és űrhajós bekerült az EP-be

MTI
2004.06.14. 19:20
Dolly Buster volt pornósztár nem tudott elegendő támogatót maga mellé állítania Csehországban, így független listán nem sikerült Strasbourgba jutnia, Peter Stastny volt cseh jégkorongbajnok viszont az Európai Parlament egyik cseh képviselője lesz. Általánosan elmondható, hogy nem sikerült a hírességek politikai kalandja az európai parlamenti választásokon. Az új tagállamok listáin több sztár neve is feltűnt, de az eredmények azt mutatják: a pártok szándékai ellenére a választópolgárokat nem vették le lábukról a nagy nevek.

Dolly Buster volt pornókirálynő független jelöltként indult a cseh megmérettetésen, azonban Független Kezdeményezés nevű pártja mindössze 16 762 szavazatot kapott, ami mindössze 0,71 százalékos eredményt jelent. Dollyt csupán az vigasztalhatja, hogy nem ő volt az egyetlen hopponmaradt híresség Csehországban: Pavel Dobes és Jaroslav Hutka folkénekesek szintén hiába zengtek népdalokat.

Erki Nool olimpiai aranyérmes észt tízpróbázó megtapasztalhatta, hogy a politikai pálya inkább a hétpróbásaknak áll. Honfitársnője, a Dior után az észt konzervatívok arcaként megismert Carmen Kass szupermodell szintén leckét kapott abból, hogy a kifutó nem jelent okvetlenül befutást. Jaroslaw Walesa, a közkedvelt volt lengyel államfő, Lech Walesa fia szintén elvérzett a lengyel voksoláson.

Vannak azonban üdítő kivételek: ilyen Peter Stastny volt szlovák jéghokis. A 47 éves sportember 15 éves amerikai jégkorongos karrierrel a háta mögött az Európai Parlament padsoraiba ül át rövidesen, mégpedig Mikulás Dzurinda kormányfő pártjának listavezetőjeként. Ezzel Stastny frakciótársa lesz Ari Vatanen volt finn autóversenyzőnek, aki a francia Népi Mozgalom Uniója (UMP) párt színeiben jutott be a Parlamentbe.