Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Stoiber közvetve lemondásra szólítja fel a német kormányt

MTI
2004.06.14. 19:26
Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke hétfőn közvetve lemondásra szólította fel a szociáldemokrata Gerhard Schröder kormányát. - A kormány Németországban elvesztette a bizalmat és a politikai legitimációt, a kancellárnak személyi és tartalmi konzekvenciákat kell levonnia. A kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy egyáltalán tovább tudja-e, tovább akarja-e csinálni - közölte a politikus, aki egyben bajor miniszterelnök is.

Stoiber egy nappal az után nyilatkozott, hogy a szociáldemokraták (SPD) mind az európai parlamenti (EP) választáson, mind a türingiai tartományi választáson újabb súlyos vereséget szenvedtek. Az EP-választáson mindössze 21,5 százalékot szereztek, több mint kilenc százalékkal kevesebbet, mint öt évvel ezelőtt, s országos szavazáson a legrosszabb eredményt könyvelték el a háború vége óta.

Veszített ugyan százalékokat, de ennek ellenére is fölényes győzelmet aratott az ellenzéki konzervatív tábor (CDU, CSU) 44,5 százalékkal. Bekerült a Európai Parlamentbe az ellenzék harmadik tagja, a liberális FDP is (6,1 százalék), kinek vezetője, Guido Westerwelle Stoibernél nyíltabban szólította fel a szociáldemokrata-zöld kormány a távozásra. - Egy ennyire leszerepelt kormánynak távoznia kell - sürgette Westerwelle.