Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Blair összefoghat a keletiekkel a belga EU-elnökjelölt ellen

MTI
2004.06.18. 06:21
A brit kormányfő az EU új tagállamaival összefogva akadályozta meg a "föderalista" belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt jelölését az EU-bizottság elnöki posztjára, írta a pénteki The Times. A vezető brit napilap forrásai szerint a brüsszeli EU-csúcs első napját záró vacsora "viharos" volt, miután Tony Blair gyakorlatilag megvétózta a franciák és a németek által az uniós bizottság élére szánt Verhofstadt kinevezését.

Blair azért sem szeretné látni a belga politikust az EU élén, mert Verhofstadt az iraki háború egyik szókimondó ellenzője volt, írta a lap. A The Times szerint a brit kormányfő "a német és a francia föderalista célok elleni fellépéséhez" támogatásra lelt az EU új tagállamai, főleg Lengyelország részéről mind az EU-bizottsági elnöki poszt, mind az alkotmánytervezet ügyében.

Blair a lap szerint a bizottsági elnöki poszt ügyében lezajlott csörte előtt már frontot nyitott az alkotmánytervezetben Nagy-Britannia számára kieszközölt engedmények elfogadtatásáért is. A The Times által név nélkül idézett diplomáciai források szerint a franciák és a németek a nyitó ülésen felrótták a soros EU-elnök Írországnak, hogy az túl messzire ment a brit igények kielégítése végett, és követelték a London által elért engedmények kidobását az alkotmánytervezetből.