Edina
-12 °C
-3 °C

Kampánycsend-sértés: a tv2 bocsánatkérést vár az OVB-től

MTI
2004.06.18. 18:49
Kifogást terjesztett elő a Legfelsőbb Bírósághoz a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Televízió Rt. az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozata ellen, amely szerint az európai parlamenti választások napján 18.21 órakor a Tények című műsor sugárzásával megsértették a kampánycsendet.

A televízió álláspontja szerint a határozat jogszabálysértő, az tárgyi tévedést, illetve tévedéseket tartalmaz, és helytelen jogkövetkeztetést állapít meg. Kéri a Legfelsőbb Bíróságot, hogy állapítsa meg: az OVB határozatával ellentétben a TV2 Tények vagy más műsora a kampánycsendet nem sértette meg, és az OVB határozata jogszabálysértő. Kéri továbbá, hogy a bíróság semmisítse meg a döntést és a választási bizottságot utasítsa arra: a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Televízió Rt-től kérjen elnézést.

Az OVB csütörtöki ülésén találta több beadvány alapján kampánycsend-sértőnek a Tények vasárnap esti műsorát. A testület tagjainak többsége szerint a szavazókörök bezárása előtt fél órával sugárzott, egy korábbi országgyűlési ülésről szóló bejátszás alkalmas volt a választói akarat befolyásolására. A kampánycsend megsértésének - a megállapítás nyilvánosságra hozatalán túl - nincs jogkövetkezménye, így nem sújtható szankcióval a kereskedelmi televízió.