Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A lengyel püspökök szerint az EU alkotmánya marginalizálja a kereszténységet

MTI
2004.06.20. 13:49
A történelmi igazság meghamisításaként és a kereszténység tudatos peremre szorításaként értékelte a lengyel katolikus püspöki kar elnöksége a Brüsszelben pénteken elfogadott alkotmányos szerződés szövegét.

"Európa lakói nagy részének meggyőződése ellenére, amely többször kifejezést kapott a szentatya és a nemzeti, köztük a lengyel püspöki karok felhívásaiban, továbbá más keresztény egyházak tekintélyes személyiségeinek álláspontjával szemben a brüsszeli EU-csúcstalálkozón elfogadott alkotmányos szerződés szövege nem tartalmaz semmilyen utalást földrészünk keresztény gyökereire" - olvasható a PAP hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatban.

A lengyel püspökök felszólítottak minden jóakaratú embert, hogy gondolkodjék el egy olyan Európa jövőjéről, amelyet az alapvető értékek mellőzésével építenek fel.

Hangsúlyozták továbbá, hogy az ideológiai laicizmus, amely néhány európai kormány álláspontjában kifejezésre jut, határozott ellenkezést vált ki belőlük, és aggodalmat ébreszt bennük Európa jövendő sorsa iránt. Véleményük szerint a közös európai házat nem lehet az öreg földrész történelmének meghamisítására és egész Európa laikus víziójának sulykolására építeni.