Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Verheugem: Romániának még sokat kell tennie a csatlakozásért

MTI
2004.06.21. 18:35
Románia dicséretesen sokat fejlődött az utóbbi időben, de sok még a tennivalója az európai uniós csatlakozásig - jelentette ki hétfőn Kolozsváron Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa. A politikus Kolozsvárra látogatott, ahol Románia EU-csatlakozási felkészülését elemezte. Látogatása során egyetemi oktatókkal találkozott, majd a városban és környékén megtekintett több, az Európai Unió segítségével létrejött beruházást.

Sajtótájékoztatón közölte: Románia továbbra is az EU teljes bizalmát élvezi, jó esélyekkel pályázik a 2007-ben esedékes EU-csatlakozásra, de vannak még elvégezetlen feladatok, s az országot nagyon szorítja az idő. Az európai tisztségviselő arra utalt: Romániának az év végéig le kell zárnia az összes csatlakozási fejezetet ahhoz, hogy 2007. január 1-jétől tagja legyen az integrációs szervezetnek.

Verheugen szerint Bukarestnek még komoly erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy sikeresen végrehajtsa a hátra maradt gazdasági és politikai reformokat. A legfőbb feladatok közül kiemelte a közigazgatás átalakítását és a korrupció visszaszorítását. "A korrupcióellenes küzdelemben kézzelfogható eredményeket szeretnék látni, hitelesen, privilégiumok és mentelmi jogok nélkül kell folytatni a vesztegetés elleni fellépést" - mondta a politikus. Az észak-erdélyi autópályával kapcsolatban Verheugen elmondta: a román kormány arról biztosította az EU-t, hogy az amerikai Bechtel vállalattal közbeszerzési eljárás nélkül kötött szerződés törvényes keretek között született. Hozzátette: a román kormány ígéretet tett arra, hogy ezentúl az ilyen nagy horderejű beruházások esetében nem kerüli meg a közbeszerzési folyamatot, tiszteletben tartja a román és az európai törvényeket.