Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Biometrikus EU-útlevelet akar a főkoordinátor

MTI
2004.06.23. 19:12
Tömegpusztító fegyverekkel elkövetett terrortámadások veszélyére is fel kell készülnie a világnak - jelentette ki szerdán Bécsben az Európai Unió terrorizmusellenes kérdésekkel megbízott főkoordinátora. Gijs de Vries az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi ülésszaka alkalmából tartott szerdai sajtóértekezletén jelentette ki, hogy a hagyományos fegyverekkel végrehajtott terrortámadások veszélye ugyan valószínűbb, mint az atom-, biológiai, vagy vegyi eszközökkel elkövetett terrorcselekményeké, azonban ez utóbbiakra is fel kell készülnie a nemzetközi közösségnek. A szakértő szerint növekszik a tömegpusztító fegyverekkel elkövetett terrortámadások valószínűsége, s ez a lényeg.

Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a bécsi Kurier című napilap szerdai számának címoldalán idézte Mohamed el-Baradeit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját, aki egy washingtoni előadásában kijelentette: csak idő kérdése, hogy atomfegyverrel kövessenek el terrortámadást valahol a világon. A főigazgató szerint növekszik annak a veszélye, hogy nukleáris anyagok rossz kezekbe kerülnek. Nem csak államok, de akár már terrorista csoportok is úgynevezett piszkos bombát állíthatnak elő urán vagy plutónium felhasználásával - idézte az osztrák napilap a főigazgatót.

Gijs de Vries szerdai bécsi sajtóértekezletén James Loy amerikai belbiztonsági miniszterhelyettessel együtt kiemelte annak fontosságát, hogy az Európai Unió tagországai is alkalmazzák a biometrikus azonosítókat az általuk kiadott útlevelekben. Az EU koordinátora szerint sürgető az ilyen útlevelek alkalmazása.