Ágnes
-1 °C
2 °C

Az MSZP négypárti EP-képviselői fórum létrehozását kezdeményezi

MTI
2004.06.28. 19:55
Az MSZP európai parlamenti delegációja azt javasolja, a négy párt alakítson európai parlamenti képviselői fórumot, hogy a magyar képviselők minél több bizottságban, szakterületen képviseljék a nemzeti érdekeket - közölte a képviselőcsoport vezetője hétfőn, a szocialista EP-képviselők egész napos ülését követően.

"A szocialisták azt javasolják, hogy a négy párt alakítsa meg a törvényben előírt Európai Parlamenti Képviselői Fórumot, amely július második hetében - mikor mind a 24 magyar képviselő Brüsszelben lesz - közös ülésen egyeztet annak érdekében, hogy a magyar képviselők minél több bizottságban, szakterületen képviseljék nemzeti érdekeinket" - mondta Tabajdi Csaba. Hozzátette: a fórum létrehozását a magyar EP-képviselők jogállásáról szóló törvény írja elő, ám az a megalakulás határidejét és az egyezetés témáit nem határozza meg.

A hétfői tanácskozás részvevői megtárgyalták és elfogadták az MSZP javaslatait összegző, a többi parlamenti pártnak előterjesztendő, A Nemzeti összefogás 12 pontja Európában című dokumentumot. Ennek értelmében a szocialista EP-delegáció azt javasolja továbbá, hogy a képviselők a mindenkori magyar kormánnyal együttműködve alakítsák ki álláspontjukat az uniós külpolitikai kérdésekről.