Ágnes
-1 °C
2 °C

EU-csúcs: hivatalosan is Barrosót jelölték

MTI
2004.06.29. 20:08
Az EU-tagállamok kedden Brüsszelben tartott rendkívüli csúcsértekezletükön José Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnököt jelölték az Európai Bizottság következő elnökének tisztségére.

Megállapodtak továbbá arról, hogy meghosszabbítják Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő megbízatását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az EU alkotmányos szerződésének hatályba lépése után Solana fogja betölteni az EU-külügyminiszternek az alkotmány által létrehozott új tisztségét is. A személyi változásokról hozott döntések villámgyorsan születtek meg, az ülés alig fél órát tartott.

Barroso jelölése körül gyakorlatilag semmilyen kétség nem volt azóta, hogy Bertie Ahern ír miniszterelnök a soros elnökség nevében vasárnap bejelentette: őt fogja javasolni a tisztségre. A soron kívüli csúcsot már csak a javaslat hivatalos jóváhagyására hívták össze, miután a múlt héten folytatott egyeztetéseken nyilvánvalóvá vált, hogy a portugál politikus meg fogja kapni a szükséges támogatottságot.

A maradék - nagyon csekély - bizonytalanságot végül már csak maga Barroso tartotta fenn, aki alig néhány órával a rendkívüli csúcs kezdete előtt jelentette be, hogy elfogadja a felkérést.