Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Borell lesz az Európai Parlament elnöke

euractiv.hu
2004.07.06. 12:37
Kedd reggeli ülésén döntött az Európai Parlament szocialista frakciója (PES): a következő két és fél évben a spanyol Josep Borrell lesz az EP elnöke. Borrell 117 szavazatot kapott, míg riválisa, a brit Terry Wynn mindössze 66-ot.

Az 57 éves spanyol politikus aktív szerepet játszott Felipe González kormányában, és ő képviselte hazáját Brüsszelben, az alkotmányozó Konventben. Az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták - egyelőre szóbeli - egyezsége alapján Borrell veszi át a liberális Pat Cox elnöki székét, és ezzel jelentős ibériai fölény lesz az EU vezető posztjain: a portugál Barroso lehet a Bizottság elnöke, a spanyol Javier Solana pedig jelenleg is az Unió első számú külügyére, leendő külügyminisztere. Borelltől a ciklus félidejében a néppárti jelölt veszi át az EP-elnöki tisztet.