Árpád
-2 °C
4 °C

Barroso lemondott a miniszterelnökségről

MTI
2004.07.06. 16:31
Jorge Sampaio portugál államfő elfogadta kedden José Manuel Durao Barroso miniszterelnök lemondását, azonban a kormány ügyvezetőként továbbra is hivatalban marad.

Az Európai Bizottság élére jelölt Barroso hétfő este nyújtotta be lemondását az államfőnek. Az Európai Tanács által június 29-én bizottsági elnöknek jelölt Barroso kinevezését még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek július 22-i ülésén.

A portugál államfőnek most azt kell eldöntenie, hogy feloszlatja-e a parlamentet, vagy elfogadja és kinevezi a kormánykoalíció erősebb pártjának, a jobbközép Szociáldemokrata Pártnak a jelöltjét a miniszterelnöki posztra. Barroso lemondásának átnyújtásakor jelezte, nem támogatja a parlament feloszlatását.

A szocialista ellenzék előre hozott választásokat követel. Azzal érvelnek, hogy a júniusi európai parlamenti választásokon a Szocialista Párt (PS) 44,52 százalékos eredménnyel fölényesen győzött.

Pedro Santana Lopes lisszaboni polgármester, a PSD miniszterelnök-jelöltje viszont úgy ítéli meg, hogy a parlamenti többség adva van és ennek birtokában minden eszköz rendelkezésre áll az új kormány megalakításához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?