Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Barroso lemondott a miniszterelnökségről

MTI
2004.07.06. 16:31
Jorge Sampaio portugál államfő elfogadta kedden José Manuel Durao Barroso miniszterelnök lemondását, azonban a kormány ügyvezetőként továbbra is hivatalban marad.

Az Európai Bizottság élére jelölt Barroso hétfő este nyújtotta be lemondását az államfőnek. Az Európai Tanács által június 29-én bizottsági elnöknek jelölt Barroso kinevezését még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek július 22-i ülésén.

A portugál államfőnek most azt kell eldöntenie, hogy feloszlatja-e a parlamentet, vagy elfogadja és kinevezi a kormánykoalíció erősebb pártjának, a jobbközép Szociáldemokrata Pártnak a jelöltjét a miniszterelnöki posztra. Barroso lemondásának átnyújtásakor jelezte, nem támogatja a parlament feloszlatását.

A szocialista ellenzék előre hozott választásokat követel. Azzal érvelnek, hogy a júniusi európai parlamenti választásokon a Szocialista Párt (PS) 44,52 százalékos eredménnyel fölényesen győzött.

Pedro Santana Lopes lisszaboni polgármester, a PSD miniszterelnök-jelöltje viszont úgy ítéli meg, hogy a parlamenti többség adva van és ennek birtokában minden eszköz rendelkezésre áll az új kormány megalakításához.