Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A Fidesz javaslatot akar tenni az EU-biztos személyére

MTI
2004.07.07. 20:37
A Fidesz változatlanul igényt tart arra, hogy javaslatot tegyen a magyar EU-biztos személyére - mondta Szájer József, európai néppárti képviselő. "Mi úgy tekintjük, ugyan a jogi lehetőség a kormánynál van arra, hogy az új Európai Bizottságba jelöljön magyar biztost, azonban a politikai helyzet a választások eredményeképpen megváltozott, ezért mi igényt tartunk arra, hogy mi is tehessünk javaslatot a személyre" - mondta az Európai Néppárt magyar delegációjának vezetője, a néppárt budapesti frakcióülésének második napján. A fideszes politikus kifejtette: a választók és az intézmények közötti viszony szorosabbra fűzéséhez szükség van arra, hogy a választások eredménye összhangban legyen az ezután felálló bizottság összetételével.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta: az európai biztost a kormány jelöli, ez a kabinet felelőssége, és ez így is marad. Hangsúlyozta, hogy Balázs Péter jelenlegi biztos jelöléséről is volt politikai egyeztetés. Amikor szükség lesz új jelölésre, akkor ez nyilván meg fog történni. Ez a kormánynak a politikai konszenzusra való törekvése jegyében zajlik, mert a kabinetet erre nem kötelezi semmi. A biztosokat az jelöli, aki kormányoz - mondta a szóvivő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?