Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áremelésekre panaszkodnak a lengyelek a csatlakozás után

MTI
2004.07.07. 18:43
Alig telt el két hónap az uniós csatlakozás óta a lengyelek máris az emelkedő árak miatt panaszkodnak, és ma már a lengyel jegybank is megerősíti az eddig csak a háziasszonyok szájából elhangzó panaszokat.

Az EU-csatlakozással erősen nőttak az árak - mindenekelőtt az élelmiszerárak - Lengyelországban: a cukor ára 5 százalékkal emelkedett, jelentősen többe kerül a hús, a baromfi és a rizs is. Utóbbinál 28 százalékos az emelkedés, így eddig ez a termék vezeti az áremelkedési listát. A marhahús és a szárnyashús 22 százalékkal lett drágább, annak dacára, hogy a belépés előtt a szakértők a baromfihús esetében egyenesen árcsökkenést vártak. A tejtermékek közül a vaj ára 13 százalékkal emelkedett, a sajt és a tojás ára is 3 százalékot megközelítő mértékben nőtt.

A háztartások leginkább az élelmiszerárakon érzik az emelkedést, de az építőanyagok ára is 8 százalék körül nőtt, a benzinárak pedig 14,3 százalékkal emelkedtek a belépés óta.