Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Késik a lengyel EU-képviselők fizetése

euractiv.hu
2004.07.12. 10:00
Varsói adminisztrációs gondok miatt Lengyelország új EP-képviselői egy hónapig biztosan nem kapnak fizetést – adta hírül az euro.hu hétfőn. A képviselők fizetését a hazai parlament juttatja, az irodai kiadásokat – mint például a titkárok fizetését vagy más adminisztrációs költségeket – az Európai Parlament állja.

A lengyel képviselők azért nem kapnak időben fizetést, mert a lengyel pénzügyminisztérium nem terjesztette elő elfogadásra a szükséges jogszabályokat. Így még a lengyel EP-képviselők egészségügyi biztosítása sincs rendezve. A lengyel európai integrációs minisztérium szóvivője szerint a problémát igyekeznek minél hamarabb megoldani, helyrehozva a pénzügyi tárca hibáját.

A lengyel EP-képviselők alapfizetése havonta 9000 zloty – valamivel kevesebb mint 2000 euró –, s különböző járulékok növelik ezt az alapösszeget. A magyar EP-képviselők, egy nemrég elfogadott törvényjavaslat értelmében bruttó 1.072.500 forintos, azaz több mint négyezer eurós alapfizetést kapnak majd. A nyelvvizsgálval rendelkezők e felett pótdíjat is kaphatnak. Egy felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért plusz 214 ezer 500 forint, egy középfokú C típusú nyelvvizsgáért pedig plusz 128 ezer forint jár.