Judit
2 °C
7 °C

Késik a lengyel EU-képviselők fizetése

euractiv.hu
2004.07.12. 10:00
Varsói adminisztrációs gondok miatt Lengyelország új EP-képviselői egy hónapig biztosan nem kapnak fizetést – adta hírül az euro.hu hétfőn. A képviselők fizetését a hazai parlament juttatja, az irodai kiadásokat – mint például a titkárok fizetését vagy más adminisztrációs költségeket – az Európai Parlament állja.

A lengyel képviselők azért nem kapnak időben fizetést, mert a lengyel pénzügyminisztérium nem terjesztette elő elfogadásra a szükséges jogszabályokat. Így még a lengyel EP-képviselők egészségügyi biztosítása sincs rendezve. A lengyel európai integrációs minisztérium szóvivője szerint a problémát igyekeznek minél hamarabb megoldani, helyrehozva a pénzügyi tárca hibáját.

A lengyel EP-képviselők alapfizetése havonta 9000 zloty – valamivel kevesebb mint 2000 euró –, s különböző járulékok növelik ezt az alapösszeget. A magyar EP-képviselők, egy nemrég elfogadott törvényjavaslat értelmében bruttó 1.072.500 forintos, azaz több mint négyezer eurós alapfizetést kapnak majd. A nyelvvizsgálval rendelkezők e felett pótdíjat is kaphatnak. Egy felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért plusz 214 ezer 500 forint, egy középfokú C típusú nyelvvizsgáért pedig plusz 128 ezer forint jár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?