Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarországon nem lesz népszavazás az EU-alkotmányról

MTI
2004.07.12. 17:52
Magyarország semmilyen okot nem lát arra, hogy népszavazással döntsön az EU nemrég jóváhagyott alkotmányos szerződésének megerősítéséről - jelentette ki hétfőn Brüsszelben a külügyminiszter. Kovács László azzal összefüggésben beszélt erről, hogy az EU miniszteri tanácsának ülésén a tagállamok megerősítették azt a döntést, amely szerint a szerződést október 29-én Rómában fogják aláírni. A csatlakozási szerződéshez hasonlóan az alkotmányt is a miniszterelnökök és a külügyminiszterek írják majd alá. A tagországonkénti megerősítési folyamatra két év áll rendelkezésre, így a szerződés elvileg 2006. november 1-jén életbe léphet. Hatályba lépésének az a feltétele, hogy mind a 25 országban megerősítsék, akár parlamenti úton, akár népszavazással. Mindegyik tagállam maga dönt arról, melyik módszert választja.

A huszonötök közül eddig Nagy-Britanniáról, Spanyolországról, Portugáliáról, Írországról, Dániáról, a Benelux-országokról, valamint Lengyelországról lehet tudni, hogy nagy valószínűséggel népszavazással döntenek. A többi országban ez parlamenti eljárással történik, vagy még nem született döntés a megerősítés módjáról.