Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU-biztost a kormány jelöli

MTI
2004.07.16. 19:30
Az Európai Unió alapító szerződése értelmében az Európai Bizottság magyar tagja személyére a kormány tesz javaslatot az EU illetékes intézményének, tudatta az MTI-vel a Külügyminisztérium szóvivői irodája pénteken közleményben. A külügyi tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy az Országgyűlés és a kormány európai uniós ügyekben történő együttműködéséről szóló törvényben is ez az eljárás szerepel.

A törvényt a parlament, a Fidesz képviselőinek részvételével, május 17-én egyhangúlag fogadta el, tartalmazza a közlemény. "A kormány elkötelezett aziránt, hogy a bizottság magyar tagjának kiválasztása során a szakmai és nyelvi felkészültség, az európai integráció működésének alapos ismerete legyenek a meghatározó szempontok" - olvasható a kommünikében.

A Fidesz alelnöke csütörtökön beszélt arról, hogy pártja számára elfogadhatatlan lenne Balázs Péter újbóli jelölése az európai uniós biztosi posztra, szerintük ugyanis a jelenlegi biztos "politikai megbízott". Pokorni Zoltán kijelentette: a Fidesz azt szeretné, ha a kormány egyeztetne a parlamenti pártokkal a biztos személyéről, és véleményüket figyelembe venné.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő erre reagálva közölte, az uniós biztos jelölése a kormány joga és kötelezettsége, és a kabinet élni is fog ezzel a jogával.