Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az EU-biztost a kormány jelöli

MTI
2004.07.16. 19:30
Az Európai Unió alapító szerződése értelmében az Európai Bizottság magyar tagja személyére a kormány tesz javaslatot az EU illetékes intézményének, tudatta az MTI-vel a Külügyminisztérium szóvivői irodája pénteken közleményben. A külügyi tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy az Országgyűlés és a kormány európai uniós ügyekben történő együttműködéséről szóló törvényben is ez az eljárás szerepel.

A törvényt a parlament, a Fidesz képviselőinek részvételével, május 17-én egyhangúlag fogadta el, tartalmazza a közlemény. "A kormány elkötelezett aziránt, hogy a bizottság magyar tagjának kiválasztása során a szakmai és nyelvi felkészültség, az európai integráció működésének alapos ismerete legyenek a meghatározó szempontok" - olvasható a kommünikében.

A Fidesz alelnöke csütörtökön beszélt arról, hogy pártja számára elfogadhatatlan lenne Balázs Péter újbóli jelölése az európai uniós biztosi posztra, szerintük ugyanis a jelenlegi biztos "politikai megbízott". Pokorni Zoltán kijelentette: a Fidesz azt szeretné, ha a kormány egyeztetne a parlamenti pártokkal a biztos személyéről, és véleményüket figyelembe venné.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő erre reagálva közölte, az uniós biztos jelölése a kormány joga és kötelezettsége, és a kabinet élni is fog ezzel a jogával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!