Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az SZDSZ a liberális EP-elnökjelölt támogatására hívja fel Fideszt

MTI
2004.07.18. 20:06
Az SZDSZ Bronislaw Geremek, liberális európai parlamenti elnökjelölt támogatására hívta fel a Fidesz és az MDF EP-képviselőit az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében; a két párt MTI által megkérdezett EP-tagjai a javasolt lengyel politikus iránti nagyrabecsülésüknek adtak hangot, ám elvetették a kezdeményezést.

"A Fidesz - MPSZ +Szabad Európa+-listáján bejutott magyar néppárti képviselők előtt itt a történelmi feladat és lehetőség, hogy tettekkel is kifejezzék elkötelezettségüket a +Szabad Európa+ jelszava mögött álló nemes történelmi tradíció iránt azzal, hogy a szabad Európa leghitelesebb megszemélyesítője mellé állnak" - áll a közleményben.

A SZDSZ szerint az új európai alkotmány elfogadtatásának most induló nehéz folyamatában Bronislaw Geremek, a lengyel ellenállás és a Szolidaritás egyik vezetője, Lech Walesa hajdani tanácsadója az a személyiség, aki integrálni tudja a nemzetek, régiók, politikai irányzatok és jövőkoncepciók által megosztott Európát.

"Reméljük, hogy a fideszes és MDF-es EP-képviselőket sem kisstílű pártérdekek, hanem európai léptékű felelősségtudat vezérli" - áll a közleményben.

A szabad demokraták felhívják a Fidesz EP-képviselőit és Szájer Józsefet, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettesét, hogy győzzék meg képviselőtársaikat, ne a kevésbé ismert és ezért politikailag még nem eléggé fajsúlyos spanyol szocialista politikusra, hanem a "testvéri Lengyelországból" küldött, óriási tekintéllyel, tapasztalattal és európai vízióval rendelkező, kivételes tudású antibolsevista államférfira szavazzanak.

Szájer József, az MTI megkeresésére közölte, "az SZDSZ a Magyarországon megszokott erőszakos, agresszív stílusát kívánja ebben az ügyben az Európai Parlamentben is érvényesíteni".

Egyúttal hozzátette, "mindenki tudja", hogy az előző két és fél évben liberális elnöke volt a testületnek, a mostani szociáldemokrata vezető után után pedig néppárti következik.