Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az SZDSZ a liberális EP-elnökjelölt támogatására hívja fel Fideszt

MTI
2004.07.18. 20:06
Az SZDSZ Bronislaw Geremek, liberális európai parlamenti elnökjelölt támogatására hívta fel a Fidesz és az MDF EP-képviselőit az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében; a két párt MTI által megkérdezett EP-tagjai a javasolt lengyel politikus iránti nagyrabecsülésüknek adtak hangot, ám elvetették a kezdeményezést.

"A Fidesz - MPSZ +Szabad Európa+-listáján bejutott magyar néppárti képviselők előtt itt a történelmi feladat és lehetőség, hogy tettekkel is kifejezzék elkötelezettségüket a +Szabad Európa+ jelszava mögött álló nemes történelmi tradíció iránt azzal, hogy a szabad Európa leghitelesebb megszemélyesítője mellé állnak" - áll a közleményben.

A SZDSZ szerint az új európai alkotmány elfogadtatásának most induló nehéz folyamatában Bronislaw Geremek, a lengyel ellenállás és a Szolidaritás egyik vezetője, Lech Walesa hajdani tanácsadója az a személyiség, aki integrálni tudja a nemzetek, régiók, politikai irányzatok és jövőkoncepciók által megosztott Európát.

"Reméljük, hogy a fideszes és MDF-es EP-képviselőket sem kisstílű pártérdekek, hanem európai léptékű felelősségtudat vezérli" - áll a közleményben.

A szabad demokraták felhívják a Fidesz EP-képviselőit és Szájer Józsefet, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettesét, hogy győzzék meg képviselőtársaikat, ne a kevésbé ismert és ezért politikailag még nem eléggé fajsúlyos spanyol szocialista politikusra, hanem a "testvéri Lengyelországból" küldött, óriási tekintéllyel, tapasztalattal és európai vízióval rendelkező, kivételes tudású antibolsevista államférfira szavazzanak.

Szájer József, az MTI megkeresésére közölte, "az SZDSZ a Magyarországon megszokott erőszakos, agresszív stílusát kívánja ebben az ügyben az Európai Parlamentben is érvényesíteni".

Egyúttal hozzátette, "mindenki tudja", hogy az előző két és fél évben liberális elnöke volt a testületnek, a mostani szociáldemokrata vezető után után pedig néppárti következik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!