Szilárda
-4 °C
3 °C

Bővítik az adatcserét a nemzeti bűnügyi nyilvántartások között

MTI
2004.07.19. 19:22
Az ardenneki rém szabad működése fölött felháborodva az Európai Unió tagállamai bejelentették hétfőn, hogy bővítik és egyszerűsítik az adatcserét a nemzeti bűnügyi nyilvántartások között a súlyos bűncselekmények esetében.

A többszörös gyerekgyilkos és erőszakoskodó esete rávilágított a közös európai bűnügyi nyilvántartás hiányára, és a téma emiatt napirendre került az unió igazságügyi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán is. Franciaország, Németország és Spanyolország közölte, hogy felgyorsítja az adatcserével foglalkozó, 2003-ban beindított saját programját, amely révén elektronikus úton összekötik az elítélt bűnözőkről szóló nyilvántartásukat. A rendszer már a jövő évben működőképes lesz.

Az igazságügy miniszterek felkérték az Európai Bizottságot, hogy októberi határidővel készítse elő a hasonló, de az egész unióra kiterjedő hálózat létrehozásához szükséges jogi lépéseket. A holland igazságügy miniszter, aki a hétfői ülésen elnökölt, ugyanakkor közölte, hogy nem egy új, nagy, párhuzamos regiszter létrehozásán gondolkodnak, amihez súlyos nehézségekkel kellene megbirkózni a nemzeti törvényhozásokban. Egy olyan rendszerről lenne szó, amely összeköttetést teremt a tagországok már meglévő bűnügyi nyilvántartásai között - mondta Piet Hein Donner.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!