Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Augusztusban bevezetik az uniós jogosítványt

Népszabadság
2004.07.29. 09:56
Augusztustól Magyarországon is bevezetik az egységes külsejű, uniós jogosítványt. A korábban kibocsátott, papírformátumú, magyar vezetői engedélyeket az összes EU-országban kötelesek elfogadni; ennek érdekében egy-egy közösségi kiadványt bocsátottak minden tagállam rendelkezésére, amely tartalmazza az egyes országokban érvényes jogosítványok mintáit. Sőt, ha a magyar állampolgár valamely EU-tagállamba települ át, jogosítványát mindenféle vizsga nélkül az adott országban érvényes vezetői engedélyre cserélik.

Az EU régi tagállamaiban már korábban bevezették az egységes vezetői engedélyt, az újonnan csatlakozottaknak augusztusban kell meghozniuk az intézkedést. Magyarországon ez a változás nem érinti a régebben kiadott jogosítványokat; a 2001-ben bevezetett plasztikkártyától az új dokumentum csak egy-két apróságban fog eltérni. Az egységes EU-jogosítvány gondolata az Európai Gazdasági Közösség 1991-es, a jogosítványok kölcsönös elismerését kimondó irányelvén alapul, amely pontosan meghatározza a járműkategóriákat, a jogosítvány elnyerésének életkori feltételeit és a járművezetői vizsgán teljesítendő minimumot. A változásokat meghonosító rendeleteket már korábban meghozták, illetve módosították Magyarországon.