Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A finn kormányfő nem akar népszavazást az EU-alkotmányról

MTI
2004.08.15. 18:42
Nincs szükség népszavazásra Finnországban az Európai Unió alkotmányáról - jelentette ki vasárnap Matti Vanhanen finn miniszterelnök egy rádióinterjúban. "Úgy vélem, ez a szerződés nem változatja meg olyan mértékben az unió jellegét, hogy Finnországban ismét népszavazást kellene tartanunk, és a jóváhagyásról a parlamentnek kell döntenie" - fejtette ki a kormányfő a YLE állami rádiónak. Vélekedése szerint a parlamenti döntés legkorábban másfél év múlva várható.

A miniszterelnök elmondta, mindhárom koalíciós párt vezetője egyetért álláspontjával. Egyes parlamenti képviselők - köztük Mauri Pekkarinen kereskedelmi és ipari miniszter - ezzel szemben támogatnák a referendum kiírását.

Az északi tagállam eddig nem foglalt állást hivatalosan arról, népszavazásra bocsátja-e az EU új alapszerződését. Már több tagország - többek között Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország - jelezte, hogy indokoltnak látja referendum kiírását az EU-alkotmány tárgyában. Gerhard Schröder német kancellár a múlt hónapban közölte, hogy országában nem lesz népszavazás az alkotmányról.