Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az EU politikai rendezést remél a csecsen elnökválasztástól

MTI
2004.08.30. 20:33
Az Európai Unió azt reméli, hogy a hét végi csecsenföldi elnökválasztást követően az új elnök és az orosz központi szervek új erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a tartós politikai rendezéshez vezető folyamatot indítsanak el Csecsenföldön.

Az EU soros holland elnökségének hétfői közleménye szerint a rendezésnek párbeszéden, a megbékélés folyamatán, az emberi jogok tiszteletben tartásán és a jog érvényesülésének visszatérésén kell alapulnia. Bernard Bot holland külügyminiszter a dokumentumban emlékeztet arra, hogy a választást az előző elnök, Ahmad Kadirov meggyilkolása tette szükségessé, és a voksolás lebonyolítása nehéz körülmények között zajlott le. Sajnálatosnak nevezte mindazonáltal, hogy biztonsági problémák miatt a nemzetközi megfigyelés nem volt lehetséges.

Az EU arra is felszólította az orosz hatóságokat - beleértve a Csecsenföldön működőket is -, hogy tegyék szorosabbá együttműködésüket a nemzetközi szervezetekkel, mindenekelőtt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) és az Európa Tanáccsal, illetve a kormányoktól független humanitárius szervezetekkel.