Szilárda
-4 °C
3 °C

Módosulhat Románia EU-csatlakozási menetrendje

MTI
2004.09.02. 18:12
Románia késésben van az EU-csatlakozási tárgyalásokon, s így lehetséges, hogy az eddig biztosnak látszó menetrendet felborítva az idén mégsem tudja befejezni ezeket a megbeszéléseket - ezt tűnt ki különböző EU-illetékesek brüsszeli nyilatkozataiból.

Günter Verheugen, az európai bizottság bővítési biztosa az Európai Parlament külügyi bizottságában úgy vélekedett, hogy bár Bukarest nyomást gyakorol az EU-ra a tárgyalások 2004-es lezárása érdekében, "nem lenne katasztrófa", ha ezek a megbeszélések 2005-ban is folytatódnának, hisz még így is éppen elég idő lenne a szükséges ratifikálási folyamat lebonyolítására, s Románia 2007-es belépésére.

Számos képviselő maga is pártolta ezt a megoldást, mondván: nem lehet a végtelenségig váratni Bulgáriát, amely már júniusban lényegében befejezte a csatlakozási tárgyalásokat, de amelynek - a jelenlegi hivatalos EU-álláspont szerint - egyszerre kell csatlakoznia a szervezethez Romániával. Ennek az országnak azonban több fontos tárgyalási fejezetet, így az igazság- és belügyeket, a verseny témáját, a szolgáltatások és a környezetvédelem ügyeit még mindig nem sikerült lezárnia. Bernard Bot holland külügyminiszter az EU soros elnöksége nevében csütörtökön - szintén a külügyi bizottság képviselői előtt - azzal reagált minderre, hogy a tagállamok vezetői a bizottság októberben közzéteendő jelentése alapján döntenek majd a továbbiakról. Mindez azt jelenti - vélik megfigyelők - hogy akár el is választhatják egymástól időben Románia és Bulgária belépését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!