Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

EU-külügyminiszterek a közel-keleti békéért

MTI
2004.09.04. 08:49
Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteki hollandiai találkozójukon újabb erőfeszítésekről egyeztek meg a közel-keleti békefolyamat és az iraki stabilizáció előmozdítása érdekében, illetve elmarasztalták Iránt újabb atomtechnológiai terveiért.

A Maastricht közelében informális ülést tartó miniszterek az izraeli-palesztin válság ügyében egyetértettek abban, hogy a rendezést szolgáló erőfeszítéseknek az amerikai elnökválasztás miatti megtorpanását az Európai Uniónak kell ellensúlyoznia. A tagországok közös kül- és biztonságpolitikai képviselőjüket, Javier Solanát bízták meg azzal, hogy tegyen lépéseket ennek érdekében. Az EU e törekvés keretében egyebek között várhatóan küldöttséget meneszt Washingtonba és Jeruzsálembe.

A közel-keleti válságot illetően - mint az ülés szünetében magyar újságíróknak elmondta - Kovács László magyar külügyminiszter is hatékonyabb cselekvést sürgetett az unió részéről. Leszögezte, hogy az EU-nak egyaránt nyomást kell gyakorolnia az Egyesült Államokra, hogy tanúsítson nagyobb aktivitást a rendezés érdekében, és kiegyensúlyozottabban lépjen fel, Izraelre, hogy biztonságát a nemzetközi jog keretei között védje, valamint a palesztinokra, hogy vessenek véget a terrorizmusnak, és indítsák el a reformokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!