Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kovács László energetikai biztosi terveiről

MTI
2004.09.16. 18:37
Kovács László külügyminiszter, az Európai Bizottság jövendőbeli energiaügyi biztosa szerint továbbra is az EU energiapolitikájának egyik központi célkitűzése kell hogy legyen a megújítható és új energiaforrások elterjesztése. Ezt Kovács az Európai Parlament illetékes bizottsága által hozzá intézett kérdésekre válaszolva szögezte le: a kérdőív a magyar politikus szeptember 30-i brüsszeli bizottsági meghallgatását készíti elő.

Válaszai révén Kovács most először adott számot energiapolitikai elképzeléseiről. Emlékeztetett: az Európai Unió azt az ambiciózus célt tűzte maga elé, hogy 2010-re teljes energiafelhasználásában a megújítható energiatípusok részesedése elérje a 12 százalékot. A magyar politikus szerint ez a cél tartható, de ehhez radikális további intézkedésekre, s a tagállamok erős elkötelezettségére van szükség.

A nukleáris energiáról szólva leszögezte: szilárd meggyőződése, hogy az igazi kérdés nem ezen energiaforrás kiaknázásának támogatása vagy elutasítása, hanem annak biztosítása, hogy a már meglévő és a jövőbeli nukleáris létesítmények mind az EU területén, mind annak szomszédságában biztonságosak legyenek.

Emlékeztetett: az EU teljes energiatermelésének mintegy egyharmada nukleáris energiából származik, s ez az energiaforrás ráadásul nem jár üvegházhatást kiváltó gázok kibocsájtásával. Ugyanakkor a nukleáris energia szempontjából nagyon kritikus szempont a nukleáris hulladékok sorsa: Kovács hangsúlyozta, hogy ezentúl bármiféle új atomlétesítmény építésekor egyértelmű és teljes körű terveket kell kidolgozni e hulladék kezelésére.