Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kovács László energetikai biztosi terveiről

MTI
2004.09.16. 18:37
Kovács László külügyminiszter, az Európai Bizottság jövendőbeli energiaügyi biztosa szerint továbbra is az EU energiapolitikájának egyik központi célkitűzése kell hogy legyen a megújítható és új energiaforrások elterjesztése. Ezt Kovács az Európai Parlament illetékes bizottsága által hozzá intézett kérdésekre válaszolva szögezte le: a kérdőív a magyar politikus szeptember 30-i brüsszeli bizottsági meghallgatását készíti elő.

Válaszai révén Kovács most először adott számot energiapolitikai elképzeléseiről. Emlékeztetett: az Európai Unió azt az ambiciózus célt tűzte maga elé, hogy 2010-re teljes energiafelhasználásában a megújítható energiatípusok részesedése elérje a 12 százalékot. A magyar politikus szerint ez a cél tartható, de ehhez radikális további intézkedésekre, s a tagállamok erős elkötelezettségére van szükség.

A nukleáris energiáról szólva leszögezte: szilárd meggyőződése, hogy az igazi kérdés nem ezen energiaforrás kiaknázásának támogatása vagy elutasítása, hanem annak biztosítása, hogy a már meglévő és a jövőbeli nukleáris létesítmények mind az EU területén, mind annak szomszédságában biztonságosak legyenek.

Emlékeztetett: az EU teljes energiatermelésének mintegy egyharmada nukleáris energiából származik, s ez az energiaforrás ráadásul nem jár üvegházhatást kiváltó gázok kibocsájtásával. Ugyanakkor a nukleáris energia szempontjából nagyon kritikus szempont a nukleáris hulladékok sorsa: Kovács hangsúlyozta, hogy ezentúl bármiféle új atomlétesítmény építésekor egyértelmű és teljes körű terveket kell kidolgozni e hulladék kezelésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!