Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Európai üggyé válhat az amerikai vízum ügye

MTI
2004.09.22. 16:43
Lengyelország és Csehország azt szeretnék, ha az amerikai vízumok kiadásának kérdését állampolgáraik számára az Európai Unió közös problémaként kezelné - jelentette a CTK cseh hírügynökség. Varsó és Prága szerint ily módon könnyebb lenne elérni azt, hogy Washington az uniós közép-európai országok számára is vízummentessé tegye a belépést az Egyesült Államokba.

"Vitathatatlan, hogy ebben a kérdésben közös az érdekünk, ezért megpróbálunk közös lépéseket tenni. Természetesen realisták vagyunk, de a kérdés komoly, amely felett semmiképpen sem lehet elsiklani" - jelentette ki Stanislav Gross, cseh kormányfő. "Ha ezt a problémát az egész Európai Unió magáévá teszi, nagyobb esélyünk van a sikerre" - mutatott rá a lengyel kormány elnöke. Megjegyezte: mindkét ország eddig is kérte Washingtontól a kölcsönös vízummentességet, de csak részsikereket tudott elérni, amivel senki sem elégedett.

Az Európai Unió régi tagjai Görögország kivételével vízummentesen utazhatnak az USA-ba. Washington alapvetően azzal utasítja el az új uniós tagok ez irányú kérelmét, hogy túl sok állampolgáruk vállal illegálisan munkát az Egyesült Államokban.