Ödön
2 °C
11 °C

Európai üggyé válhat az amerikai vízum ügye

MTI
2004.09.22. 16:43
Lengyelország és Csehország azt szeretnék, ha az amerikai vízumok kiadásának kérdését állampolgáraik számára az Európai Unió közös problémaként kezelné - jelentette a CTK cseh hírügynökség. Varsó és Prága szerint ily módon könnyebb lenne elérni azt, hogy Washington az uniós közép-európai országok számára is vízummentessé tegye a belépést az Egyesült Államokba.

"Vitathatatlan, hogy ebben a kérdésben közös az érdekünk, ezért megpróbálunk közös lépéseket tenni. Természetesen realisták vagyunk, de a kérdés komoly, amely felett semmiképpen sem lehet elsiklani" - jelentette ki Stanislav Gross, cseh kormányfő. "Ha ezt a problémát az egész Európai Unió magáévá teszi, nagyobb esélyünk van a sikerre" - mutatott rá a lengyel kormány elnöke. Megjegyezte: mindkét ország eddig is kérte Washingtontól a kölcsönös vízummentességet, de csak részsikereket tudott elérni, amivel senki sem elégedett.

Az Európai Unió régi tagjai Görögország kivételével vízummentesen utazhatnak az USA-ba. Washington alapvetően azzal utasítja el az új uniós tagok ez irányú kérelmét, hogy túl sok állampolgáruk vállal illegálisan munkát az Egyesült Államokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?