Szilárda
-4 °C
3 °C

Magyar ellenőr felügyeli az előcsatlakozási alapok felhasználását

MTI
2004.09.22. 20:52
Pálfi István (Fidesz-MPSZ) személyében magyar megbízott felügyeli az Európai Unióhoz csatlakozott, illetve csatlakozásra váró országok belépését előkészítő uniós pénzalapok felhasználását az Európai Parlament (EP) költségvetés-ellenőrzési bizottságában szerdán elnyert feladatkör alapján.

A két és évre szóló, úgynevezett rapportőri megbízatás keretében a magyar EP-képviselőnek az idén csatlakozott tíz ország még kifutó előcsatlakozási programjait - PHARE, SAPARD, ISPA -, illetve Románia, Bulgária és Horvátország hasonló programjait kell ellenőriznie pénzügyileg. Mindez összesen 10-12 milliárd eurónyi uniós pénz áttekintését jelenti.

Pálfi István az MTI-nek elmondta, azért választottak a térségből rapportőrt, hogy olyan személyre bízzák a felügyeletet, aki tapasztalatokkal rendelkezik a szóban forgó területen. Nyilatkoznia kellett mindazonáltal arról, hogy jelenleg már nem végez ilyen jellegű tevékenységet.

Elmondta, a bizottság elnöke, Fazakas Szabolcs (MSZP) is támogatta, hogy a megbízatás magyar kézbe kerüljön. Megbízatásának az az egyik magyarázata, hogy a magyar mutatók egyáltalán nem rosszak, a lehívási arány megközelítheti a 90 százalékot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!