Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Nem fog szerepelni a török btk-ban a házasságtörés

MTI
2004.09.23. 19:40
A házasságtörés az eddigi elképzelésekkel ellentétben mégsem fog szerepelni bűntettként az új török büntető törvénykönyvben - ígérte meg csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török kormányfő. "Egyetlen olyan szakasz sem kerül bele az új btk-ba, amelyet a jogszabály tervezete jelenlegi formájában nem tartalmaz, és ez vonatkozik a házasságtörésre is" - jelentette ki Erdogan útban Brüsszel felé. A török büntető törvénykönyv jelenleg nem rendeli büntetni a házasságtörést.

A török kormányfő ugyanakkor megjegyezte: nem garantálhatja azt, hogy a jövőbeli török kormányok az általa vezetett testület politikáját folytatják majd. Mint mondta, Törökország "nagyon keményen dolgozott" annak érdekében, hogy teljesítse az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket, amelyeket a szervezet vezetői Koppenhágában fektettek le, s biztos abban, hogy a huszonötök decemberben úgy döntenek: megkezdik a tárgyalásokat Törökországgal.

Az iszlám irányvonalú török kormánypártra az EU részéről nyomás nehezedett, miután a megreformáláson átesett 78 éves török büntetőkódex egyik tervezett újítása, a házasságtörés büntethetővé tétele miatt kételyek merültek fel a török büntetőjogi reformok európai szellemiségével kapcsolatban.