Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elfogadta a török parlament az új Btk-t

MTI
2004.09.26. 22:20
Elfogadta a török parlament vasárnap este az új büntető törvénykönyvet, elhárítva ezzel a fő akadályt az EU-csatlakozási tárgyalások lehetséges megkezdésének útjából. A törvényhozás rendkívüli ülésén megszavazott módosítások erősítik a jogállamiságot és a véleménynyilvánítási szabadságot, az eddiginél jobban védik az emberi jogokat, ezen belül a nők jogait, szigorúbban büntetik a kínzást, a korrupciót, a nemi erőszakot, az ember- és kábítószerkereskedelmet. Az új btk-ban végül is nem szerepel bűncselekményként a házasságtörés. (E cselekmény bűncselekménnyé nyilvánításának terve komoly válságot idézett elő Törökország és az Európai Unió viszonyában.)

A török parlament ezen kívül elfogadta az új polgári peres rendtartást, valamint az igazságügyi reformot, amely előirányozza regionális fellebbviteli bíróságok felállítását.

A büntetőjog reformjának elfogadását az Európai Bizottság előfeltételként támasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Az ankarai parlament vasárnapi határozata nyomán elhárult az akadály az elől, hogy Günter Verheugen bővítése biztos közzétegye október 6-án esedékes jelentését Törökország felkészültségéről. EU-illetékesek szerint a jelentés valószínűleg a tárgyalások megkezdését fogja majd ajánlani, de még hosszú évek eltelhetnek, amíg Törökország az Európai Unió teljes jogú tagjává válhat. .

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!