Valér
-2 °C
0 °C

A skandinávokkal erősítenék a közös európai védelmet

MTI
2004.09.27. 21:16
Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter hétfőn Stockholmban szorgalmazta, hogy a skandináv országok kötelezzék el magukat a közös európai védelem iránt, elismerve ugyanakkor ezen - többnyire semleges - államok jogát, hogy saját maguk döntsenek a részvételről.

A skandináv országok - a nem NATO-tagállam Svédországhoz hasonlatosan - nagyobb beleszólási jogot szeretnének elérni, amikor részt vesznek a nemzetközi békefenntartó műveletekben, de ragaszkodnak önálló döntési jogukhoz, amennyiben a közös európai védelemről van szó.

Svédország hozzájárult egy európai harcászati tömörülés Finnországgal közösen történő létrehozásához, de nyitva kívánja hagynia a csatlakozás jogát a nem EU-tagállam Norvégia előtt is. Franciaország ezt a megoldást nem kifogásolja.

Michele Alliot-Marie biztosított róla, hogy az ENSZ felkérésére végzett európai katonai műveletek - így a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2003 nyarán végrehajtott Artémis fedőnevű művelet, amelyben Svédország a különleges erők mintegy 100 tagjával vett részt - azon az elven alapultak, amely szerint minden egyes résztvevő állam maga dönthet a hozzájárulás mikéntjéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!