Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU támogatná a szlovák és litván atomerőművek bezárását

euractiv.hu
2004.09.30. 10:53
Az Európai Bizottság több mint egy milliárd euró elkülönítését javasolja a Litvániának és Szlovákiának atomerőművek működésének megszüntetéséhez. A következő költségvetési ciklus keretszámainak tárgyalásakor, szerdán a Bizottság ajánlást fogalmazott meg, miszerint az Európai Unió nyújtson 815 millió euró, illetve 237 millió euró pénzügyi segítséget két-két litvániai és szlovák atomerőmű termelésének leállításához. A két ország a csatlakozási szerződésben vállalt kötelezettséget e lépésre; az EU ugyanezen dokumentumokban garantálta a pénzügyi hozzájárulást. Az unió már folyósította a 2004-2006 évekre ígért pénzeket; most a 2007-2013 közötti időszak költségvetésében kell biztosítani a további euró-milliárdos forrást.

Az Európai Bizottság ajánlása szerint az uniós források elköltését nem korlátoznák az atomerőművek bezárásának technológiai-technikai kivitelezésére; a pénz egy része felhasználható lesz a zavartalan energiaellátás biztosítására és a munkahelyek megszűnéséből eredő szociális gondok enyhítésére.